Zelfgemaakte tortilla's met kip
Mexicaans eten is aardig favoriet in ons huis. Nu ben ik dol op taco's en nacho's, maar mijn partner eet wel graag burrito's. We merkten wel dat FODMaP-arme wraps lastig te verkrijgen zijn; in de meeste soorten zit wel iets wat niet mag. Dan is zelf maken de uitkomst! Zelf tortilla's maken is helemaal niet moeilijk en de tijd die je ervoor nodig hebt valt ook nog eens mee. Daarnaast krijg je heerlijke tortilla's! Met een lekkere vulling wil je niet meer anders dan het gerecht geheel zelf maken. Met de hoeveelheden in dit recept maak je zes tortilla's. Eet smakelijk! Mocht je wat meer tortilla's in één keer willen maken, kan dat zeker! Bak de extra tortilla's wel, laat ze afkoelen, leg tussen elke tortilla een vel bakpapier en vries ze in!
Ingrediënten
- speltbloem - 200 gram + extra
- water - 125 ml
- zout - 1 snufje + naar smaak
- olijfolie - 2 eetlepels + extra
- kipfilet - 200 gram
- rode paprika - 1 stuk
- prei, groene gedeelte - 3 stengels
- mais - 30 gram
- tomatenpuree - 1 blikje
- tomatenblokjes - 1 blik
- oregano - 1 theelepel
- chilipoeder - 1 snufje
- cayennepeper - 1 snufje
- paprikapoeder - 1 theelepel
- korianderpoeder (ketoembar) - 1 snufje
- komijnpoeder (djinten) - 1 snufje
- gemberpoeder - 1 snufje
- venkelzaad - 1 snufje
- Arla lactosevrije creme fraiche - 50 ml
- geraspte belegen kaas - 100 gram
- glazen/marmeren/houten snijplank
- deegroller
- cocktailprikkers - 6 stuks
Bereiding
- Meng in een grote kom met één hand het speltbloem, het water, een snufje zout en een eetlepel olijfolie. Zorg dat alle ingrediënten goed door elkaar worden gemengd en kneed het deeg tot één grote bal.
- Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg een half uur rusten.
- Kneed het deeg na het rusten nog even goed door en verdeel het deeg in zes gelijke balletjes.
- Strooi een beetje speltbloem over een grote snijplank. Veeg eventueel een beetje speltbloem over de deegroller.
- Rol met de deegroller elk balletje tot een mooie ronde tortilla.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Verwarm een koekenpan op gematigd vuur.
- Bak zonder olie of boter elke tortilla ongeveer twee minuten. Keer halverwege.
- Stapel de tortilla's op een bord.
- Snijd de kipfilet in stukjes.
- Was de paprika en de prei. Verwijder de zaadlijsten van de paprika. Snijd beide groenten in stukjes.
- Verwarm in een koekenpan een eetlepel olijfolie.
- Voeg de kipfilet toe en bak de kipfilet goudbruin en gaar.
- Voeg de paprika, prei en tomatenpuree toe aan de kipfilet en bak het mengsel vijf minuten al roerend op laag vuur.
- Voeg de tomatenblokjes, de mais en de kruiden toe. Breng op smaak met zout.
- Verdeel de lactosevrije crème fraiche over de tortilla's.
- Verdeel het kipmengsel over de tortilla's.
- Rol de tortilla's op en prik eventueel een cocktailprikker in elke tortilla om deze opgerold te houden.
- Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie en leg de tortila's in de ovenschaal.
- Bestrooi de tortilla's met de geraspte kaas.
- Bak de tortilla's ongeveer 15 minuten in het midden van de oven totdat de kaas gesmolten is.
- Serveer de tortilla's met kip warm.