- Bereidingstijd: 5 minutes
- Kooktijd: 25 minutes
- Porties: 20
Voedingswaarden (per portie)
- Calorieën: 639 Kcal
- Carbohydrate Content: 11 g
- Fat Content: 54,7 g
- Fiber Content: 6,9 g
- Protein Content: 27 g
- Saturated Fat Content: 8 g
- Serving Size: 100 ml
- Sodium Content: 38,75 mg
- Unsaturated Fat Content: 44,6 g
Zelfgemaakte pindakaas
Pindakaas: de één houdt ervan en de ander totaal niet! Ik houd over het algemeen wel van pindakaas, al heb ik ook wel momenten dat ik er helemaal niet blij van word... Omdat er nogal eens wat troep aan pindakaas uit de supermarkten wordt toegevoegd, dacht ik dat het een leuk idee was om eens zelf pindakaas te maken. Zonder toegevoegde suikers, stabilisatoren en palmolie. Pindakaas is lekker op brood, maar je kan er ook van alles mee maken. Zo kan je er pindasaus van maken, gebruiken in verschillende gerechten of combineren met chocolade.
De beste pinda's voor pindakaas zijn speciale kleine pinda's, maar die zijn heel moeilijk te krijgen. Haal daarom bij een notenspeciaalzaak ongezouten ongebrande pinda's. Gebrande pinda's kunnen ook wel, deze brand je dan thuis een stuk korter dan de ongebrande noten.
In dit recept heb ik zonnebloemolie gebruikt, deze heeft een neutrale smaak. Andere soorten olie, zoals kokosolie, arachideolie of olijfolie kan je ook prima gebruiken. Daarnaast kan je nog extra ingrediënten toevoegen aan de pindakaas, zoals cacaopoeder, sambal, of misschien weet je zelf nog wel een lekkere combinatie!
Je kan de pinda's met een vijzel handmatig malen, dat kost je behoorlijk veel tijd maar geeft wel een hele smeuiige pindakaas. Zelf heb ik het met een vijzel gedaan, dat kostte me ongeveer drie uur! Je kan de pinda's ook malen in een keukenmachine of blender, al kan het wel zijn dat de pindakaas dan niet helemaal een egale massa is. Eventueel kan je de laatste stukjes dan nog met een vijzel malen.
Nu blijkt de Albert Heijn ook pindakaas te hebben zonder toevoegingen: 100% pindakaas naturel. Als je geen zin of tijd hebt om zelf pindakaas te maken, kan je deze gebruiken. Al is er wel kans dat hier andere noten in kunnen zitten, dus mocht je allergisch zijn voor andere noten dan pinda, dan raad ik je toch aan zelf pindakaas te maken.
Ingrediënten
- pinda's - 400 gram
- zonnebloemolie - 1 eetlepel
- zeezout - 1 snufje
- bakpapier
- blender/keukenmachine
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Leg het bakpapier op de bakplaat of het ovenrooster. Verdeel de pinda's over het bakpapier. Zorg ervoor dat er geen pinda's over elkaar heen liggen.
- Bak de ongebrande pinda's ongeveer 16 minuten tot de gewenste kleur. Bak de gebrande pinda's ongeveer 5 minuten.
- Haal de bakplaat met pinda's uit de oven. De pinda's garen nog ongeveer 5 minuten na en kleuren ook nog donkerder.
- Doe de pinda's in de keukenmachine of blender en voeg de zonnebloemolie en het zeezout toe. Maal de pinda's tot een egale massa.
- Als je nog een extra ingrediënt hebt, voeg deze dan nu geleidelijk aan toe. Roer door en proef tussendoor totdat je de gewenste smaak hebt.
- Bewaar de pindakaas in een afgesloten pot. De zelfgemaakte pindakaas is maximaal een maand houdbaar.