Zelfgekruide kipkebab met frisromige saus
Jullie herkennen het vast wel: af en toe heel veel zin hebben in een bepaald gerecht dat helaas niet FODMaP-arm te koop is. Dat heb ik wel eens met shoarma of kebab. De kruidenmixen in de supermarkten zijn bijna allemaal niet meer geschikt tijdens het FODMaP-dieet doordat ze ui, knoflook en/of tarwe bevatten. Mijn oplossing: zelf een lekkere kruidenmix maken! Natuurlijk deel ik deze dan ook met jullie! Meestal maak ik een grotere hoeveelheid kruiden, zodat ik niet bij elke keer koken het mengsel opnieuw hoef te maken. Dat heb ik deze keer dus ook gedaan. Zorg dat je een leeg, schoon kruidenpotje klaar hebt staan, zodat je de kebabkruiden die je nu niet gebruikt hierin kan bewaren.
De frisromige saus was eigenlijk een foutje, maar wel een heel lekker foutje! De bedoeling was om FODMaP-arme tzatziki erbij te maken, maar het was alweer een tijdje geleden dat ik die had gemaakt en ik ben blijkbaar wat vergeten. Tevens heb ik er wat anders aan toegevoegd dat eigenlijk niet bij tzatziki hoorde. Maar de combinatie van de kipkebab, de salade en de frisromige saus was erg smakelijk! De cherrytomaten in het recept zijn te vervangen voor gewone tomaten. Op de afbeelding staat gele paprika, deze heb ik gebruikt zodat de kleuren van de verschillende groentes mooi uit zouden komen. In het recept is gebruik gemaakt van rode paprika. Rode paprika is FODMaP-arm, gele paprika is nog niet getest.
Ingrediënten
- paprikapoeder - 2 eetlepels
- komijnpoeder (djinten) - 2 theelepels
- oregano - 2 theelepels
- gedroogde bieslook - 1 theelepel
- kaneelpoeder - 1 theelepel
- tijm - 1 theelepel
- cayennepeper - 1 theelepel
- korianderpoeder (ketoembar) - 1 theelepel
- peper - 1 theelepel
- zout - 1,5 theelepel
- kipfilet - 350 gram
- Conimex wokolie - 1 eetlepel
- Arla lactosevrije creme fraiche - 100 gram
- Minus L slagroom lactosevrij - 1 scheutje
- komkommer - 50 gram
- dille - 1 snufje
- peper en zout - naar smaak
- jonge bladsla met rucola - 75 gram
- (cherry)tomaten - 100 gram
- rode paprika - 1 stuk
Bereiding
- Meng het paprikapoeder, komijnpoeder, korianderpoeder, kaneel en het zout met de gedroogde bieslook, oregano, tijm, cayennepeper en peper. Vul het lege, schone kruidenpotje met de kebabmix.
- Snijd de kipfilet in stukjes.
- Meng in een kom de wokolie met ongeveer een eetlepel kebabmix.
- Voeg de kipfilet toe en roer goed door.
- Spoel de komkommer af en rasp de komkommer.
- Laat de komkommerrasp uitlekken en voeg daarna de lactosevrije crème fraiche en een klein scheutje lactosevrije slagroom toe.
- Voeg tevens de dille toe en breng de frisromige saus op smaak met zout en peper.
- Spoel de rode paprika af, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in stukjes.
- Spoel de (cherry)tomaten af en snijd deze in stukjes.
- Doe de kipkebab met de overige marinade in een koekenpan en bak de kip gaar. Voeg dan de paprika toe en bak nog enkele minuten mee.
- Verdeel de jonge bladsla met rucola en de tomaten over twee kommen of borden.
- Verdeel de warme kipkebab met paprika over de twee kommen of borden.
- Serveer de zelfgekruide kipkebab direct, met de frisromige komkommersaus.