- Bereidingstijd: 1h 05 min
- Kooktijd: 10 minutes
- Porties: 4
Voedingswaarden (per portie)
- Calorieën: 242 Kcal
- Carbohydrate Content: 20,0 g
- Fat Content: 15,9 g
- Protein Content: 2,7 g
- Saturated Fat Content: 10,7 g
- Serving Size: 1 portie
- Sodium Content: 12 mg
- Sugar Content: 17,6 g
Sticky chocoladefudge
Om je vingers bij af te likken, zo lekker! Deze sticky chocoladefudge is heerlijk romig van smaak en snel klaar.
Ik dacht dat FODMaP-arme fudge maken niet mogelijk was omdat er in de meeste recepten gecondenseerde melk wordt gebruikt. Bij gecondenseerde melk is er water aan de melk onttrokken en suiker toegevoegd. Nu heb ik laatst ontdekt dat er gecondenseerde kokosmelk bestaat! (in ieder geval verkrijgbaar bij de Makro) Kokosmelk is tot 100 ml per portie toegestaan tijdens het FODMaP-dieet. Aangezien gecondenseerde kokosmelk wat meer geconcentreerd is dan kokosmelk, kan ik me indenken dat een kleinere hoeveelheid gecondenseerde kokosmelk is toegestaan dan gewone kokosmelk. In het recept wordt gebruik gemaakt van een half blikje gecondenseerde kokosmelk, dit is 160 gram. In totaal kan je zo'n 20 blokjes sticky chocoladefudge maken met dit recept. Als je maximaal vijf blokjes per portie rekent, kom je op 32 tot 40 gram gecondenseerde kokosmelk per portie. Dit zou prima moeten passen binnen het FODMaP-dieet.
Het vanille-extract dat ik heb gebruikt is zelfgemaakt. Dan weet je zeker dat er geen chemische of FODMaP-rijke stoffen zijn gebruikt.
Voor het laten afkoelen van de fudge en de vorm heb je een vierkante of rechthoekige afsluitbare opbergbak nodig.
Ingrediënten
- Hands Off Seriously dark 85% - 100 gram
- gecondenseerde kokosmelk - 160 gram
- vanille-extract - 2 theelepels
- bakpapier
Bereiding
- Schenk of schep de gecondenseerde kokosmelk in een steelpan.
- Breek de 85% chocolade in stukjes en voeg deze toe aan de steelpan.
- Voeg het vanille-extract toe aan de steelpan.
- Zet de steelpan op gematigd vuur. Verwarm de chocoladefudge al roerend tot een egaal mengsel.
- Zet het vuur uit als de fudge kookt.
- Neem een vierkant of rechthoekig afsluitbaar bewaarbakje en vouw hier netjes het bakpapier in.
- Schenk voorzichtig de warme fudge in het bewaarbakje, zorg voor een nette verdeling van de fudge over het bakje.
- Zet het bakje met de fudge in de koelkast en laat de fudge een uur afkoelen.
- Neem het bakje met de sticky chocoladefudge uit de koelkast en snijd de fudge in gelijke vierkantjes.
- De sticky chocoladefudge is afgesloten en gekoeld minimaal 5 dagen houdbaar.