Sinaasappelbavarois
Een heerlijke en luchtige bavarois, fris door de sinaasappelsmaak. Lekker als dessert!
Let op: de bavarois heeft 4 uur nodig om op te stijven in de koelkast.
Ingrediënten
- persinaasappelen - 8 stuks
- gelatine - 4 blaadjes
- suiker - 50 gram
- Minus L slagroom lactosevrij - 125 ml
- eiwitten - 3 stuks
- verse munt - 1 takje
- poedersuiker - 1 el + extra
- zout - 1 mespunt
Bereiding
- Pers ongeveer 6 sinaasappelen uit totdat er 350 ml sap is.
- Week de blaadjes gelatine 5 minuten in een kom met ruim koud water.
- Breng in een steelpan het sinaasappelsap en de suiker tegen de kook. Draai het vuur laag en roer tot de suiker is opgelost. Neem de pan van het vuur.
- Los al roerend de goed uitgeknepen blaadjes gelatine één voor één in het warme sap op.
- Zet de pan in een bak met koud water of ijsblokjes en laat het sinaasappelsap in 35 tot 40 minuten lobbig worden. Roer ondertussen af en toe.
- Als het sap bijna lobbig is, klop dan de slagroom bijna stijf. Spatel de slagroom door het lobbige sinaasappelsap.
- Klop in een vetvrije kom met een schone garde of met schone mixerhaken de eiwitten met het zout tot stevige pieken. Voeg de poedersuiker toe en klop het eiwit helemaal stijf. Spatel het eiwit in twee delen door het sinaasappel-slagroommengsel.
- Spoel de puddingvorm of schaal om met koud water. Droog de vorm of schaal niet af, zodat de bavarois straks makkelijker loslaat.
- Schenk het bavaroismengsel in de vorm of schaal. Dek af en laat minimaal 4 uur in de koelkast opstijven.
- Schil de overige 2 sinaasappelen en snijd ze in dunne plakjes.
- Houd de puddingvorm 4 à 5 seconden in heet water. Leg een schaal op de vorm en keer ze samen om. Schud zachtjes en verwijder de vorm.
- Garneer de sinaasappelbavarois met plakjes sinaasappel en met blaadjes verse munt. Strooi nog een beetje extra poedersuiker over de bavarois. Dien daarna gelijk op.