- Bereidingstijd: 5 minutes
- Kooktijd: 25 minutes
- Porties: 2
Voedingswaarden (per portie)
- Calorieën: 296 Kcal
- Carbohydrate Content: 15,1 g
- Cholesterol Content: 288 mg
- Fat Content: 14,5 g
- Fiber Content: 7,9 g
- Protein Content: 22,8 g
- Serving Size: 1 portie
- Sodium Content: 85,1 mg
- Sugar Content: 0 g
Shakshuka met spinazie
Shakwat?? Shakshuka is een groentegerecht gemaakt met een kruidige tomatensaus en met gepocheerde eieren. Het gerecht komt oorspronkelijk uit het Midden Oosten en werd vroeger met gehakt of lever gemaakt. De vegetarische shakshuka die je tegenwoordig vaak in recepten voorbij ziet komen komt uit Tunesië. In het gerecht wordt meestal gebruik gemaakt van tomaten, chilipepers en uien als groenten en komijn, paprikapoeder en cayennepeper als kruiden. Dit recept bevat geen ui en heeft een extra groente, namelijk spinazie. De spinazie geeft de shakshuka extra smaak en kleur!
Shakshuka kan als ontbijt, lunch of diner gegeten worden. Lekker met brood (om te dippen!), gekookte rijst of een salade. Of gewoon zo!
Ingrediënten
- verse spinazie - 400 gram
- tomatenblokjes - 400 gram
- tomatenpuree - 70 gram
- rode paprika - 1 stuk
- eieren - 3 stuks
- cayennepeper - 1 mespuntje
- komijnpoeder (djinten) - 1 theelepel
- paprikapoeder - 1,5 theelepel
- chilipoeder - 1 mespuntje
- verse peterselie - 5 gram
- olijfolie - 1 eetlepel
- zout - naar smaak
Bereiding
- Was de paprika en snijd deze in blokjes.
- Was de spinazie en laat uitlekken.
- Verwarm de olijfolie in een koekenpan.
- Voeg de blokjes paprika toe aan de koekenpan. Roer regelmatig om en bak ongeveer 2 minuten.
- Voeg de tomatenpuree toe aan de paprika. Bak de tomatenpuree al roerend 5 minuten mee.
- Voeg de tomatenblokjes toe aan de paprika en de tomatenpuree.
- Zet het vuur zacht. Voeg een handvol spinazie toe aan de pan en roer door. Wanneer de spinazie wat geslonken is, voeg dan weer een handvol spinazie toe. Ga zo door tot alle spinazie aan de tomatensaus is toegevoegd.
- Voeg de kruiden toe aan de shakshuka. Proef en breng eventueel op smaak met zout of met een beetje extra van de overige genoemde kruiden.
- Maak drie kuiltjes in je shakshuka. Breek voorzichtig een ei en laat het eiwit en gehele eigeel in één van de kuiltjes stromen. Doe hetzelfde met de overige twee eieren en de twee overige kuiltjes.
- Doe het deksel op de pan en pocheer de eieren in ongeveer 6 tot 8 minuten.
- Was de verse peterselie en bestrooi vlak voor het serveren de shakshuka met de verse peterselie.
- Serveer de shakshuka direct vanuit de pan.