- Bereidingstijd: 25 minutes
- Kooktijd: 10 minutes
- Porties: 8
Voedingswaarden (per portie)
- Calorieën: 350 Kcal
- Carbohydrate Content: 45,0 g
- Fat Content: 15,8 g
- Fiber Content: 3,4 g
- Protein Content: 6,7 g
- Saturated Fat Content: 5,4 g
- Serving Size: 1
- Sodium Content: 70,9 mg
- Sugar Content: 22,8 g
- Unsaturated Fat Content: 1,3 g
Scones met clotted cream
Het is al drie jaar geleden dat ik voor het laatst scones heb gehad; veel te lang dus! Samen met een vriendin heb ik van de week uren in de keuken gestaan om een heerlijke high tea te maken, geheel FODMaP-proof. Scones met clotted cream kunnen dan zeker niet ontbreken! Omdat ze zeer goed gelukt zijn (ze waren zelfs lekkerder dan ik me kon herinneren van 'echte' scones), wil ik graag het recept met jullie delen! De speltbloem die ik in dit recept heb gebruikt is Abdij Speltbloem, welke verkrijgbaar is bij verscheidene Albert Heijns. Mascarpone is in beperkte mate (twee eetlepels) toegestaan binnen het FODMaP-dieet. De hoeveelheid mascarpone per persoon per portie komt overeen met één eetlepel. Hierdoor past één portie clotted cream binnen het FODMaP-dieet. Oja, heb je nog een paar scones over? Geen probleem, de volgende dag zijn ze nog net zo lekker!
Ingrediënten
- speltbloem - 250 gram + extra
- bakpoeder - 7,5 gram + 2,5 theelepel
- zout - 0,5 theelepel
- vanillesuiker - 1 zakje
- suiker - 2 eetlepels
- roomboter - 50 gram
- ei - 1 stuk
- lactosevrije halfvolle melk - 75 ml
- Minus L slagroom lactosevrij - 125 ml
- Mascarpone - 125 gram
- frambozenjam - 225 gram
- bakpapier
- deegroller
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius.
- Zeef de speltbloem boven een kom.
- Voeg het bakpoeder, het zout, de suiker en de vanillesuiker toe.
- Snijd de boter in kleine stukjes en voeg deze toe aan de kom met het bloemmengsel.
- Voeg de melk en het ei samen en klop het ei los. Bewaar ongeveer één eetlepel van dit mengsel en voeg de rest toe aan het bloemmengsel.
- Kneed het deeg tot deeg.
- Strooi een beetje speltbloem op een schone snijplank . Rol het deeg met een deegroller uit tot een plak van ongeveer 2 cm dik.
- Steek rondjes uit het deeg met een uitsteekvormpje of een glas met een diameter van ongeveer vijf centimeter. Leg de deegrondjes op het bakpapier. Let op dat er genoeg ruimte tussen de deegrondjes zit.
- Bestrijk de bovenkant deegrondjes met het overgebleven eimengsel.
- Bak de scones in het midden van de oven in ongeveer tien minuten gaar.
- Laat de scones na het bakken ongeveer tien minuten afkoelen.
- Meng ondertussen de mascarpone met de lactosevrije slagroom en klop deze stijf.
- Serveer de scones met de clotted cream en de frambozenjam.
Ze zijn heerlijk!