Roomboterkoek
Koekjes en andere zoetigheden zijn niet echt mijn ding. Behalve mijn guilty pleasure die ik al sinds jongs af aan heb: roomboterkoek! Door het FODMaP-dieet heb ik deze koek al jaren niet meer gehad. Dus was het de hoogste tijd om eens zelf te proberen roomboterkoek te maken. Wat blijkt: dat is toch makkelijk! Alleen is het wel lastig om de roomboterkoek rustig te laten afkoelen: de koek ruikt zo lekker...
In het recept is gebruik gemaakt van Abdij speltbloem, welke verkrijgbaar is bij Albert Heijn.
Ingrediënten
- gezouten roomboter - 250 gram + extra
- suiker - 250 gram
- speltbloem - 250 gram
- eieren - 2 stuks
- zout - 1 snufje
- springvorm
- bakpapier
Bereiding
- Laat de gezouten roomboter op kamertemperatuur komen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
- Vet de randen van de springvorm in met de extra roomboter.
- Neem een mengkom en meng hierin de 250 gram gezouten roomboter en de suiker.
- Voeg één ei en het zout toe in de mengkom en roer goed door.
- Voeg de speltbloem toe en kneed tot een soepel deeg.
- Duw het deeg in de springvorm.
- Kluts het overgebleven ei.
- Bestrijk de bovenkant van het deeg met het geklutste ei.
- Maak eventueel met een vork een motief in de bovenkant van de roomboterkoek.
- Plaats de roomboterkoek in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de koek afkoelen en serveer wanneer de roomboterkoek is afgekoeld.
Uitgeprobeerd en heerlijk!!!!
Hoi Bianca,
Wat leuk om te horen! ? Eet smakelijk!