Quiche Lorraine
Een echte Franse klassieker, maar dan in een FODMaP-proof jasje. Laat je verrassen door de perfecte smaak die tot stand komt door de simpele combinatie van spek, ei en kaas. Het bladerdeeg maken kost even tijd, maar maakt deze heerlijke quiche helemaal af.
Tip: verminder de hoeveelheden voor een kleine quiche die goed te serveren is als bijgerecht, lunch of tussendoortje! Om tevens een groente erin te verwerken, gebruik dan drie stengels in ringen gesneden bosui (alleen het groene gedeelte).
Ingrediënten
- roomboter - 125 gram
- speltbloem - 250 gram + extra
- eieren - 5 stuks
- zout - 1 tl
- ijskoud water - 1 tl
- gerookt ontbijtspek - 1 stuk van 200 gram
- olijfolie - 1 tl
- lactosevrije halfvolle melk - 150 ml
- Minus L roomkaas lactosevrij - 250 gram
- gruyère - 120 gram, geraspt
- nootmuskaat - 1 mespunt
Bereiding
- Meng de koude boter met 250 gram speltbloem. kneed met één ei, het zout en water zo kort mogelijk tot een soepel deeg. Rol op tot een bal en laat het deeg in vershoudfolie een uur rusten in de koelkast.
- Vet de zijkant van de quichevorm in en bestuif met wat speltbloem. Doe over de bodem een laag bakpapier en zet deze tussen de bodem en de zijkant vast.
- Bestuif het werkblad met wat speltbloem en rol het deeg tot een lap van ongeveer 30 centimeter doorsnee.
- Veeg het overtollige bloem van het deeg en bekleed de quichevorm met het deeg. Druk het deeg aan en snijd overtollig deeg bij de randen weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem (anders gaat het deeg tijdens het bakken rijzen).
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Snijd het spek in kleine blokjes. Verhit de olie in een koekenpan en bak het spek gaar. (Mocht u bosui willen toevoegen aan het gerecht, kan dat bij deze stap)
- Meng in een kom de melk, roomkaas en gruyèrekaas. Breng het mengsel op smaak met peper en nootmuskaat. Voeg daarna de overige eieren toe. Roer goed door.
- Verdeel de spekjes over de deegbodem en schenk het mengsel erover.
- Bak de quiche in ongeveer 45 minuten in het midden van de oven gaar.