Pesto alla Genovese
Voor mijn FODMaP-avontuur vond ik het heerlijk om pesto te gebruiken bij verschillende gerechten. De pesto uit een potje was dan ook een uitkomst, lekker makkelijk en snel. Helaas zit daar knoflook in en soms zelfs andere ingrediënten die niet toegestaan zijn tijdens dit dieet. Gelukkig is het heel makkelijk om zelf te maken! De eerste keer is het even uitproberen, maar het wordt steeds makkelijker en gaat steeds sneller. En stiekem is het nog veel lekkerder ook!
Pesto maken is een Italiaanse familietraditie. Elke familie heeft een eigen recept en dat proef je! De ingrediënten en samenstellingen kunnen daardoor wisselen. Je kan dan ook onderstaand recept als uitgangspunt nemen en deze zelf verder op smaak brengen door te experimenteren met de hoeveelheid van de ingrediënten. Geniet ervan!
Wil je graag wat pesto bewaren? gebruik hiervoor een weckpot, waarbij je bovenop de pesto nog wat extra vierge olijfolie toevoegt, zodat alle pesto onder een laagje olijfolie ligt. De pesto is op deze manier nog enkele dagen te gebruiken.
Ingrediënten
- verse basilicum - 25 gram
- grana padano, geraspt - 30 gram
- pijnboompitten - 10 gram
- extra vierge olijfolie - 30 ml
- AH Exellent Knoflook Chilipeper extra vierge olijfolie - 10 ml
- zout - naar smaak
- verse peper - naar smaak
Bereiding
- Verhit de pijnboompitten in een koekenpan tot ze goudbruin zijn en gaan geuren. Laat ze daarna afkoelen.
- Spoel de basilicum af met water. Doe deze dan in een mengkom.
- Voeg de geraspte grana padano, pijnboompitten en beide soorten olijfolie toe.
- Pureer de ingrediënten met een staafmixer tot een smeuïge saus. Let hierbij op dat alle ingrediënten goed gepureerd zijn en dat je geen stukjes meer ziet.
- Breng eventueel op smaak met zout en peper.
- Mocht de pesto niet olie-achtig genoeg zijn, voeg dan nog een beetje van een soort van bovenstaande soorten olijfolie toe.
Hoe lang is de pesto houdbaar
Hoi Natasja,
Zoals bovenin de tekst staat, is de pesto in de koelkast nog enkele dagen houdbaar. Het laagje olie bovenop de pesto zorgt ervoor dat deze langer bewaard kan blijven. Check voor gebruik hoe deze ruikt, eventueel hoe deze smaakt.