Nasi
Thuis aten we altijd nasi of bami met een kruidenzakje van bijvoorbeeld Conimex. Wanneer je bezig bent met het fodmapdieet is zo'n zakje flink af te raden: er zitten vaak (meerdere) ingrediënten in die voor problemen kunnen zorgen. Maar wat doe je dan? Dan maak je de nasi gewoon zelf! Daarbij kan je zelf ook variëren in de groenten: maak er wat lekkers van!
Ingrediënten
- rundergehakt - 250 gram
- prei, groene gedeelte - 1 stuk
- taugé - 125 gram
- eieren - 3 stuks
- rijst - 2 porties
- ketjap - 4 el
- sambal oelek - 1,5 tl
- water - 3 el
- Conimex wokolie - 2 el
- gemberpoeder - 1 tl
- zout en peper - naar smaak
Bereiding
1. Breng in een pan water aan de kook. Voeg de rijst toe aan het kokende water. Volg voor bereiding de aanwijzingen op de verpakking. (Let op: er is gebleken dat niet alle rijst alleen maar rijst bevat. Kijk dus eerst de ingrediëntenlijst na op fodmaps) 2. Verwarm een hapjes- of koekenpan met de wokolie. Bak hierin het gehakt rul. 3. Snijd het groene gedeelte van de prei in stukjes. Voeg toe bij het gehakt. 4. Breek de eieren en doe in een mengkom. Voeg een eetlepel ketjap manis en een eetlepel water toe. Kluts goed door. 5. Verwarm een koekenpan zonder olie of boter en giet het eimengsel hierin. Door telkens te blijven roeren ontstaat er scrambled eggs. Wanneer de eistukjes gaar en goudbruin zijn, voeg deze dan toe aan de pan met gehakt. 6. Voeg aan de pan met gehakt de taugé toe. 7. Voeg het gemberpoeder, de sambal en de overige ketjap manis en het overige water toe aan het gehaktmengsel. Roer goed door en breng op smaak met peper en zout. 8. Voeg de rijst toe aan het gehaktmengsel en roer goed door. De nasi is klaar! Het is erg lekker om er pindasaus bij te serveren. Nu zijn veel pindasauzen niet fodmapproof en ik heb allerlei winkels afgestruind om er een te vinden die zowel lekker is en geen klachten geeft. Ik gebruik zelf sinds mijn fodmapavontuur de Chinese Pindasaus van Trophy, verkrijgbaar bij de Aldi (allergenen: pinda en maiszetmeel). Deze pindasaus bevat ongespecificeerde kruiden en specerijen en kan mogelijk voor fodmappers verkeerde stoffen bevatten. Ikzelf reageer goed op deze pindasaus, maar voor elke fodmapper geldt: uitproberen.