Klassieke kaasfondue
De dagen worden weer korter, het is weer tijd om gezellig binnen te genieten van lekker eten! Kaasfondue is van vroeger uit een typisch wintergerecht. De kazen die in de zomer werden gemaakt, waren in de winter alleen nog goed eetbaar door ze te smelten. Hierdoor ontstond een kaassoep die werd gegeten met wat er maar voorhanden was. Tegenwoordig kunnen we het hele jaar genieten van kaasfondue en combineren met allemaal lekkere hapjes. Voor de foto heb ik gekozen voor speltstokbrood, verschillende groenten en fruit, maar verschillende vleesproducten zijn ook erg lekker! Knakworstjes, gehaktballetjes en kipstukjes zijn zeker het uitproberen waard! In dit recept is de kaasfondue zelfgemaakt. De meeste voorverpakte kaasfondues zijn namelijk niet FODMaP-arm. Albert Heijn heeft nog wel twee verse verpakkingen (AH Boeren Kaasfondue en AH Zwitserse Kaasfondue, beiden in zak) die FODMaP-arm zijn, daar moeten nog wel wat ingrediënten aan toegevoegd worden (zie verpakking).
Ingrediënten
- droge witte wijn - 250 ml
- Emmentaler - 300 gram
- gruyère - 300 gram
- lactosevrije halfvolle melk - 2 eetlepels
- maizena - 1,5 eetlepel
- nootmuskaat - 1 mespuntje
- peper en zout - naar smaak
- fonduepan
Bereiding
- Snijd of rasp de Emmentaler en Gruyère in kleine stukjes.
- Giet de witte wijn in de fonduepan en verhit de wijn totdat deze tegen de kook aan.
- Zet het vuur laag en voeg al roerend telkens een beetje kaas toe. Roer goed door tot de kaas gesmolten is.
- Maak een papje zonder klontjes van de lactosevrije melk en de maizena.
- Voeg het maizenapapje toe aan de kaasfondue en blijf goed roeren.
- Breng de kaasfondue op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
- Laat de kaasfondue nog twee minuten sudderen, zorg wel dat deze niet kookt.
- Wanneer de kaasfondue dik genoeg is om aan een stukje stokbrood te blijven hangen, is de kaasfondue klaar.
- Serveer de kaasfondue warm (liefst op een fonduestel zodat de kaasfondue warm en gesmolten blijft) met bijvoorbeeld stokbrood, verschillende soorten groenten en fruit of wat je maar lekker vindt!
Nootmuskaat lijkt me niet erg lekker. Is wel echt oer ouderwets Hollands dat dan weer wel!