- Kooktijd: 20 minutes
- Porties: 6
Voedingswaarden (per portie)
- Calorieën: 34 Kcal
- Carbohydrate Content: 0,5 g
- Cholesterol Content: 0 mg
- Fat Content: 3,5 g
- Fiber Content: 0,1 g
- Protein Content: 0,2 g
- Saturated Fat Content: 2,4 g
- Sodium Content: 23,2 mg
- Sugar Content: 0,1 g
- Trans Fat Content: 0 g
- Unsaturated Fat Content: 0,9 g
Jus
Veel mensen maken gebruik van een pakje of zakje om jus te maken. Makkelijk en snel, maar niet fodmapproof! Gelukkig is het heel makkelijk om een lekkere jus te maken. Deze jus is gebaseerd op de jus die mijn oma vroeger altijd maakte en stiekem vind ik deze zelf veel lekkerder dan die uit pakjes en zakjes! Daarnaast kan je de jus heel makkelijk invriezen om op een andere dag te gebruiken!
Voor een wat meer lobbige jus kan maïzena toevoegen, volg daarvoor de aanwijzingen op de verpakking.
Ingrediënten
- water - 250 ml
- Maggi bouillonblokje - 2 stuks
- gezouten roomboter - 25 gram
- kerriepoeder - 1 mespunt
- kruidnagel - 1 mespunt
- nootmuskaat - 1 mespunt
- laurierblad - 2 stuks
- zout en peper - naar smaak
Bereiding
- Laat de roomboter in een pan smelten totdat deze goudbruin is.
- Voeg het water, de bouillonblokjes en de laurierblaadjes toe. Roer met een garde voorzichtig maar goed door.
- Voeg de overige kruiden toe. Laat de jus 15 minuten zachtjes doorkoken.
- Breng de jus eventueel op smaak met zout en peper.
- Serveer de jus apart of over gekookte aardappelen.
Roomboter is toch niet fodmapproof?
Beste Janneke,
Roomboter is FODMaP-proof, er zit namelijk maar heel weinig lactose in. Per portie is 4 gram lactose toegestaan binnen het FODMaP-dieet. In 100 gram roomboter zit 1 gram suikers (dit vindt je in de voedingswaardetabel onder ‘koolhydraten’, lactose valt onder de suikers). In dit recept is gebruik gemaakt van 25 gram roomboter voor 6 porties, waarbij de hoeveelheid suikers per portie 0,04 gram is.
Is deze jus ook in te vriezen? Ik zou graag in 1x heel veel maken en dan in porties invriezen, dan heb ik altijd jus bij de hand. ?
Hoi Christel, de jus is heel geschikt voor invriezen in porties (dat doe ik zelf ook altijd) ?.