Griekse stoof in de römertopf
De herfst is weer begonnen; de paraplu en winterjas zijn vandaag fijne compagnons! Voor vandaag heb ik een heerlijk verwarmend recept, namelijk Griekse stoof uit de römertopf. Römertopf? Wat is dat? Dat is een aardewerken schaal met deksel, die dicht in de oven wordt gezet. Het water in de römertopf zal verdampen, dat ervoor zorgt dat het gerecht gaar wordt gestoomd en dat de vitamines en voedingsstoffen niet verloren gaan. Heb je (of je moeder, of oma) nog een römertopf staan? Maak dan zeker eens dit heerlijke gerecht!
Ingrediënten
- runderstooflappen - 350 gram
- aardappelkrieltjes - 450 gram
- kleine aubergine - 1 stuk
- 1 kleine courgette - 1 stuk
- tomaten - 100 gram
- bosui, groene gedeelte - 6 stengels
- bakboter - 25 gram
- Maggie bouillonblokje - 1 stuk
- tomatenpuree - 1 blikje
- rode wijn - 50 ml
- komijnpoeder - 2 theelepels
- kaneel - 1 theelepel
- olijfolie - 1 theelepel
- zout en peper - naar smaak
- water - 100 ml
Bereiding
- Vul een afwasbak met koud water en laat de römertopf 15 minuten hierin weken (ook het deksel!).
- Verwarm in een koekenpan de bakboter.
- Kruid het runderstoofvlees naar smaak met zout en peper. Leg het runderstoofvlees in de koekenpan en keer regelmatig om.
- Verwarm in een andere koekenpan de olijfolie. Bak hierin de krieltjes een paar minuten.
- Was en snijdt de courgette, aubergine en tomaten in stukjes.
- Was en snijdt de bosui in ringetjes.
- Breng 100 ml water aan de kook en laat het bouillonblokje hierin oplossen. Roer goed door.
- Wanneer het runderstoofvlees goudbruin gebakken is, haal het vlees dan uit de koekenpan.
- Haal de römertopf uit de bak met water.
- Leg het runderstoofvlees in de romertopf en giet het bakvocht erbij.
- Voeg de tomatenpuree, de rode wijn en de bouillon toe aan het runderstoofvlees.
- Voeg de komijnpoeder en het kaneel toe aan het runderstoofvlees en roer goed door.
- Voeg de krieltjes, aubergine, courgette en tomaten toe aan de runderstoofvlees en roer goed door.
- Plaats het deksel op de aardewerken onderkant en zet de römertopf in de oven.
- Zet de oven aan op 180 graden Celsius en laat de Griekse stoof minimaal twee uur stoven in de oven.
- Haal na twee uur het runderstoofvlees uit de römertopf en snijd het vlees in stukjes.
- Breng de Griekse stoof eventueel op smaak met zout en peper.
- Haal de römertopf uit de oven en serveer de Griekse stoof direct.
met mijn 2 zoons de chinese tomatensoep en de griekse stoof gegeten: heerlijk! ook de jongens vonden het erg lekker.