- Bereidingstijd: 10 minutes
- Kooktijd: 15 minutes
- Porties: 2
Voedingswaarden (per portie)
- Calorieën: 354 Kcal
- Carbohydrate Content: 18,7 g
- Fat Content: 19,4 g
- Fiber Content: 9,2 g
- Protein Content: 21,9 g
- Saturated Fat Content: 2,2 g
- Serving Size: 1 portie
- Sodium Content: 112,9 mg
- Unsaturated Fat Content: 0,8 g
Gado gado met zelfgemaakte pindasaus
Gado gado is een heel bekend Indonesisch gerecht. Wel grappig is dat ik vroeger gado gado helemaal niet lekker vond, ik was als jong meisje niet zo dol op verschillende soorten groenten door elkaar. Het stond wel bijna altijd bij ons op tafel wanneer we Chinees eten hadden besteld, want mijn zus was er juist wel helemaal dol op! Gelukkig houd ik ondertussen wel van groenten. Juist omdat er zoveel groenten in gado gado zit, is het eigenlijk een heel gezond gerecht. Gado gado is eigenlijk een soort salade van verschillende groenten met pindasaus. Dat is precies wat ik ervan heb gemaakt! Fris en smaakvol, gezond en lekker!
In plaats van Chinese kool heb ik ijsbergsla gebruikt. Je kan de groenten voor de gado gado makkelijk vervangen door groenten die jij lekker vindt (en die FODMaP-arm zijn), je kan dus lekker variëren! Tevens kan je een beetje naturel kroepoek toevoegen voor een extra knapperige bite.
Op de foto zie je er zelfgemaakte kipsaté bij, deze zijn gemaakt door kipfiletblokjes te marineren met Conimex woksaus en zelfgemaakte kipkruiden. Wil je graag een vegetarische variant, snijd dan harde tofu in blokjes en marineer deze bijvoorbeeld met een lekkere ketjapmarinade.
Leuk weetje: weet je hoe je gado gado uit hoort te spreken? De g spreek je uit als de Engelse G (G van good) en de a spreek je uit als een korte klinker (net alsof er twee d's achter de a staan).
Ingrediënten
- eieren - 2 stuks
- ijsbergsla - 50 gram
- komkommer - 50 gram
- Conimex wokolie - 1 eetlepel
- wortelen - 100 gram
- rode paprika - 1 stuk
- paksoi - 100 gram
- sperziebonen - 100 gram
- taugé - 125 gram
- AH 100% pindakaas naturel - 4 eetlepels
- lactosevrije halfvolle melk - 50 ml
- Improba Ketjap Manis Glutenvrij - 1 eetlepel
- Conimex Sambal Oelek - 3 theelepels
- komijnpoeder (djinten) - 0,5 theelepel
- water - 75 ml + extra
Bereiding
- Rasp de wortelen en snijd deze in de gewenste grootte.
- Was de paksoi, de sperziebonen en rode paprika. Top de sperziebonen, verwijder de zaadlijsten uit de paprika en snijd deze groenten in de gewenste grootte.
- Vul een steelpannetje met voldoende water en kook de eieren tot de gewenste gaarheid (6 minuten voor een medium hard gekookt ei, 8 minuten voor een hard gekookt ei). Giet de eieren af en spoel ze af met koud water.
- Verwarm in een grote koekenpan de wokolie.
- Voeg de gesneden groenten toe en bak deze tot de gewenste gaarheid. Voeg de laatste paar minuten de taugé toe.
- Verwarm in een andere (steel)pan op zacht vuur de pindakaas en de halfvolle melk. Roer goed door.
- Voeg de ketjap manis, de sambal en het komijnpoeder toe aan de pindasaus en roer goed door.
- Om de pindasaus dunner te maken, kan je geleidelijk water toevoegen totdat je de gewenste dikte hebt. Mocht het nodig zijn, kan je de pindasaus op smaak brengen met zout en peper, iets meer sambal of ketjap manis.
- Was de ijsbergsla en komkommer en snijd deze in de gewenste grootte.
- Snijd de eieren in zessen.
- Verdeel de komkommer en de ijsbergsla over twee borden.
- Verdeel daarna de gebakken groenten over de twee borden.
- Verdeel de eieren over de twee borden.
- Serveer beide borden samen met de pindasaus.
Lekker recept voor een oude Indo ik worstel nog met het fodmap dieet. Dit is mijn tweede week en ik besloot recepten te zoeken en die precies te volgen. Zo hoef ik deze week niet zo erg te denken. Ik vind het erg moeilijk tot nu toe. Bedank voor het recept. Ik maak het vanavond nog. Groetjes Els