- Bereidingstijd: 10 minutes
- Kooktijd: 5 minutes
- Porties: 2
Voedingswaarden (per portie)
- Calorieën: 193 Kcal
- Carbohydrate Content: 13,9 g
- Cholesterol Content: 0 mg
- Fat Content: 10,5 g
- Fiber Content: 2,7 g
- Protein Content: 9 g
- Serving Size: 1 portie
- Sodium Content: 124,5 mg
Frisse rucolasalade met rode druiven
Deze frisse salade van rucola met rode druiven is verrassend lekker! De rucolasalade is een welkom bijgerecht nu het weer wat warmer wordt, maar kan ook erg lekker zijn als tussendoortje of voorgerecht. De pittigheid van de rucola combineert goed met het zoete van de rode druiven en de smaak van Parmezaanse kaas. De geroosterde pijnboompitten en de balsamicoazijn maken deze salade helemaal af.
Rucola bevat veel vitamine A (antioxidant) en K (belangrijk bij botvorming en helpt mee bij het herstellen van neuronen in de hersenen), maar ook een aardige hoeveelheid vitamine C, foliumzuur, ijzer en calcium. Wist je al dat rucola in Nederland veel voorkomt in het wild? Je kan rucola ook heel gemakkelijk zelf telen, hierbij is het wel handig om dit in een afgesloten plantenbak te doen. Rucola groeit snel, dus zaai niet teveel zodat je er niet tegenaan hoeft te eten!
In voorgaande jaren waren druiven beperkt toegestaan tijdens het FODMaP-dieet. Ondertussen heeft Monash University zowel de witte, rode als blauwe druiven getest waarbij geen FODMaPs zijn gedetecteerd. Druiven zijn daardoor toegestaan tijdens het FODMaP-dieet! Druiven zijn ideaal als zomerse zoetzure snack; ze zijn dorstlessend en nemen een hongergevoel weg. Druiven bevatten resveratrol, een stofje waarvan beweerd wordt kankerbestrijdend te werken (hier is trouwens nog niet genoeg wetenschappelijk onderzoek naar gedaan!). Druiven bevatten verder fytonutriënten (plantaardige voedingsstoffen) en een aardige hoeveelheid mangaan en vitamine K.
Ingrediënten
- rucola - 150 gram
- rode druiven - 150 gram
- pijnboompitten - 15 gram
- Parmezaanse kaas - 30 gram
- balsamicoazijn - 2 scheutjes
Bereiding
- Verdeel de rucola over twee borden.
- Was de druiven, halveer ze en verdeel ze over de twee borden.
- Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie of boter, totdat ze goudbruin zijn.
- Laat de pijnboompitten iets afkoelen en verdeel ze daarna over de twee borden.
- Giet een scheutje balsamicoazijn over beide rucolasalades.
- Rasp de Parmezaanse kaas en verdeel de geraspte kaas over de twee borden met rucolasalade.
- Serveer de frisse rucolasalade met rode druiven koel.