- Bereidingstijd: 10 minutes
- Porties: 6
Voedingswaarden (per portie)
- Calorieën: 47 Kcal
- Carbohydrate Content: 3,8 g
- Fat Content: 3 g
- Protein Content: 1,7 g
- Serving Size: 1 portie
- Sodium Content: 142,4 mg
Fris en romig aardbeienijs
IJs; superlekker tijdens de warme zomerdagen! Helaas is niet alle ijs geschikt tijdens het FODMaP-dieet. Alle ijssoorten waar melk of room in zit (lactose), zijn niet toegestaan binnen FODMaP. Sorbetijs is vaak wel mogelijk, alleen zijn is de keuze qua smaken hierin vaak beperkt. Eerder verkochten supermarkten vegan ijs op basis van soja, maar deze heb ik al een tijd niet meer gezien. Gelukkig zijn er ondertussen wel een paar andere vegan ijssoorten die mogen!
Om de keuze een beetje uit te breiden, is dit een recept voor fris en romig aardbeienijs. Naast de aardbeien lijkt het een romige yoghurtsmaak te hebben, dit komt door de lactosevrije roomkaas die gebruikt is. Het recept was een spannend experiment, omdat ik verwachtte dat de roomkaas zou gaan schiften. Maar gelukkig begint het schiften pas bij ontdooide zuivel en ijs eet je - als het goed is - op voordat het ontdooid is! Het bereiden van het aardbeienijs is gemakkelijk en snel gedaan, daarna moet je alleen wel een paar uur wachten voordat je ervan kan genieten!
Wil je een andere smaak ijs maken? Geen probleem, veel soorten fruit zijn geschikt! Blauwe bes, banaan, sinaasappel, mandarijn, kiwi, framboos; bedenk het maar!
In het recept is gebruik gemaakt van vloeibare zoetstof. Deze kan je ook vervangen voor kristalsuiker of basterdsuiker. Het vanille-extract dat in dit recept gebruikt is, is zelfgemaakt.
Ingrediënten
- aardbeien - 250 gram + extra ter garnering
- Arla lactosevrije roomkaas - 100 gram
- Kruidvat vloeibare zoetstof - naar smaak
- vanille-extract - 2 theelepels
- muffinvormpjes
- blender/staafmixer
Bereiding
- Was de 250 gram aardbeien, ontkroon ze en doe ze in een kom.
- Voeg het vanille-extract en de lactosevrije roomkaas toe aan de aardbeien. Voeg naar smaak zoetstof (of suiker) toe.
- Pureer het aardbeienmengsel in de blender of met een staafmixer.
- Verdeel het aardbeienmengsel over de muffinvormpjes en dek de muffinvormpjes af.
- Zet de muffinvormpjes minimaal vijf uur rechtop in de vriezer.
- Haal de muffinvorm een half uur voor serveren uit de vriezer.
- Verwijder het frisse en romige aardbeienijs uit de muffinvormpjes, garneer ze eventueel met de overgebleven aardbeien. Serveer het aardbeienijs direct.