- Bereidingstijd: 10 minutes
- Kooktijd: 25 minutes
- Porties: 6
Voedingswaarden (per portie)
- Calorieën: 101 Kcal
- Carbohydrate Content: 3,5 g
- Fat Content: 7,8 g
- Fiber Content: 0,5 g
- Protein Content: 3,9 g
- Saturated Fat Content: 4,7 g
- Serving Size: 1 muffin
- Sodium Content: 116,5 mg
Chocolademuffin met banaan
Vinden jullie chocolade en banaan ook zo'n lekkere combinatie? Maak dan eens deze chocolademuffins met banaan! Interessant aan dit recept is dat er geen meel of bloem is gebruikt. Dit zorgt mede voor een intensere banaan- en chocoladesmaak. Het kan zijn dat de muffins niet mooi bol worden, maar plat blijven. Het leuke hieraan is dat je ze makkelijk kan versieren! In het recept is geen suiker of zoetstof gebruikt. Mocht je wel graag een zoetere muffin willen hebben, kan je alsnog suiker of zoetstof toevoegen naar smaak. In het recept staat beschreven bij welke stap je dat kan doen. De muffins zijn afgekoeld en afgedekt enkele dagen te bewaren, zowel binnen als buiten de koelkast.
Ingrediënten
- eieren - 2 stuks
- Droste cacaopoeder - 1 eetlepel
- banaan - 1
- roomboter - 25 gram + extra
- Arla lactosevrije roomkaas - 75 gram
- bakpoeder - 1 theelepel
- zout - 1 snufje
- muffinvormpjes
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Laat de boter zacht en op kamertemperatuur komen.
- Prak of pureer de banaan.
- Voeg het cacaopoeder, het zout en het bakpoeder toe aan de banaan en meng goed door.
- Voeg de 25 gram roomboter en de lactosevrije roomkaas toe aan de mengkom en meng tot een egaal beslag.
- Breng eventueel op smaak met suiker of enkele druppels Kruidvat vloeibare zoetstof.
- Klop de eieren los en meng deze met het chocoladebananenmengsel.
- Vet zes muffinvormpjes in met de extra roomboter.
- Verdeel het muffinmengsel over de zes muffinvormpjes.
- Bak de chocolademuffins met banaan in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten gaar.
- Haal voorzichtig de chocolademuffins met banaan uit de oven. Laat de muffins afkoelen voor het serveren.
In de roomkaas zit toch geen lactose? Er staat dat het lactosevrij is. Maar de roomboter niet natuurlijk. Als je er niet meer dan twee persagentschap eet, mag dit dan in -het begin van- je fodmap dieet?
Beste Bea,
Goede vragen, bij deze de antwoorden: de roomkaas is lactosevrij, dat houdt in dat er minder dan 0,1% lactose in zit. Roomboter bevat wel iets van lactose (melksuiker), vaak tussen de 0,2 en 1 gram per 100 gram roomboter. Dit is een hele kleine hoeveelheid en is toegestaan tijdens het FODMaP-dieet.
Als tip wil ik je meegeven om de Monash-app te downloaden, in deze app staan heel veel producten, of ze toegestaan zijn en in welke mate ze toegestaan zijn. De app is niet gratis, dat is omdat de opbrengst gebruikt wordt voor verder onderzoek (het FODMaP-dieet is door de Monash University ontwikkeld, deze app is het meest up-to-date, wel in het Engels. Je kan tevens jouw eigen intoleranties voor groepen instellen en op basis daarvan een nog meer toegepaste lijst krijgen).
Veel succes!