Chocoladekoekjes
Verscheidene glutenvrije koekjes uit de supermarkt of gezondheidswinkel bevatten naar mijn mening erg weinig smaak. Maak je eigen koekjes om weer lekker te kunnen genieten van een koekje bij de koffie! Met versiering zijn ze ook erg leuk (en lekker) voor verjaardagen, feestdagen of om met kinderen samen te maken. Onderstaand recept heb ik gemaakt voor de kerstdagen, met sterretjes (fodmapproof) als versiering.
In plaats van speltbloem kan je ook andere bloem gebruiken dat FODMaP-arm is. De genoemde chocolade van Mazet is verkrijgbaar bij Het Hanze Huis. Het potje suikerfiguurtjes van de Jumbo is te vinden bij de bakproducten.
In een afgesloten trommel blijven de koekjes ongeveer een week goed.
Ingrediënten
- speltbloem - 250 gram + extra
- witte basterdsuiker - 100 gram
- roomboter (koud) - 125 gram
- eierdooier - 1
- vanillestokje - 1
- zout - 1 mespuntje
- Mazet chocolade 72% - 1/2 reep
- Minus L slagroom lactosevrij - 1 scheutje
- Jumbo Suikerfiguurtjes - 22 gram
Bereiding
- Meng 250 gram speltbloem, de basterdsuiker, de koude boter (in blokjes), het zout en de eierdooier in een keukenmachine.
- Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Voeg het merg toe aan het mengsel.
- Meng de ingrediënten tot een kruimelig deeg.
- Maak van het deeg een bal en verpak deze in vershoudfolie. Laat deze bal één uur rusten.
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius.
- Bestuif het werkblad met wat bloem. Rol de bal deeg met een deegroller tot een grote lap van ongeveer 3 à 4 mm dik.
- Gebruik koekvormpjes of een glas om de koekjes uit te drukken. Leg deze koekjes op een bakplaat of op bakpapier.
- Maak van het resterende deeg een bal en rol deze weer tot een lap met dezelfde dikte. Herhaal stap 7 en 8 totdat er te weinig of geen deeg meer over is om koekjes uit te drukken.
- Verwarm de halve chocoladereep au bain marie, blijf ondertussen goed roeren.
- Voeg de slagroom aan de chocolade toe als de chocolade volledig gesmolten is. Roer dit goed door.
- Bestrijk de bovenkant van de koekjes voorzichtig met de chocolade. Doe niet alles in één keer: de chocolade moet niet gaan stollen.
- Beleg de chocoladekoekjes met de suikerfiguurtjes. Herhaal stap 11 en 12 totdat alle koekjes versierd zijn.
- Plaats de koekjes in de oven. Bak de koekjes in 15 à 20 minuten gaar.
- Neem de koekjes van de bakplaat of het bakpapier en laat de koekjes op een rooster afkoelen.
Variatietip: in plaats van chocolade en sterretjes kan je de koekjes ook glazuren. Klop hiervoor 2 eiwitten los in een kom, voeg hier beetje bij beetje 250 gram poedersuiker aan toe. Blijf mengen tot een dik glazuur. Voeg voor donker glazuur wat cacaopoeder door het glazuur. Voeg voor roze/rood glazuur een beetje bietensap toe. Voeg voor een oranje glazuur wat wortel- of sinaasappelsap aan het glazuur toe. Een mespuntje kurkuma toevoegen aan het glazuur geeft een gele kleur. Tevens kan je toegestane limonadesiroop gebruiken om het glazuur te kleuren.