- Bereidingstijd: 10 minutes
- Kooktijd: 30 minutes
- Porties: 2
Voedingswaarden (per portie)
- Calorieën: 841 Kcal
- Carbohydrate Content: 66,9 g
- Cholesterol Content: 0,0 mg
- Fat Content: 46,1 g
- Fiber Content: 13,5 g
- Protein Content: 35,6 g
- Saturated Fat Content: 20,9 g
- Serving Size: 1
- Sodium Content: 1825,0 mg
- Sugar Content: 6,1 g
- Unsaturated Fat Content: 2,8 g
Boerenkool met rookworst
Buiten is het weer koud en guur, dan is het de hoogste tijd voor stamppot! Boerenkool is gelukkig ondertussen toegestaan binnen het FODMaP-dieet. Boerenkool is ondertussen niet alleen veelgebruikt in de Nederlandse keuken, ook in de VS hebben ze deze groente leren kennen en gebruiken. Dat mag ook wel, boerenkool bevat veel vitamines en mineralen. Voor veel voedingsstoffen heb je aan één portie boerenkool al voor een hele dag genoeg. Nu is boerenkool alleen misschien een beetje saai, vandaar dit oer-Hollandse en heerlijke gerecht met spekjes en rookworst. Geniet vooral van deze stamppot boerenkool met rookworst! Wat betreft de rookworst: niet alle rookworst is geschikt binnen het FODMaP-dieet, voornamelijk door ongespecificeerde specerijen (hier kan ui en knoflook bij gebruikt zijn). Kijk daarom goed op de ingrediëntenlijst voordat je rookworst aanschaft. Zo is bijvoorbeeld de Runderrookworst van Unox goedgekeurd. Kijk tevens goed op de ingrediëntenlijst van de spekjes, deze kunnen tevens ongespecificeerde specerijen bevatten! FODMaP-arme spekjes kan je meestal krijgen bij de slager.
Ingrediënten
- iets kruimige aardappelen - 600 gram
- boerenkool - 300 gram
- spekjes - 150 gram
- rookworst - 150 gram
- lactosevrije halfvolle melk - 100 ml
- roomboter - 25 gram
- nootmuskaat - naar smaak
- kruidnagel - naar smaak
- zout en peper - naar smaak
Bereiding
- Schil de aardappelen.
- Doe de aardappelen in een pan met ruim voldoende water en breng aan de kook. Kook de aardappelen in ongeveer twintig minuten gaar.
- Voeg de laatste vijf minuten de boerenkool toe aan de pan met aardappelen en laat de boerenkool meekoken.
- Bak de spekjes ondertussen in ongeveer 10 minuten gaar.
- Bereid de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Giet de aardappelen en de boerenkool af.
- Voeg de melk en de roomboter toe aan de aardappelen. Stamp de aardappelen met boerenkool fijn. Is de stamppot boerenkool nog niet smeuïg genoeg, voeg dan nog een beetje melk en/of roomboter toe en meng goed.
- Breng de stamppot boerenkool op smaak met nootmuskaat, kruidnagel, zout en peper.
- Giet de spekjes af en roer deze door de stamppot boerenkool.
- Serveer de stamppot boerenkool met de rookworst.
Hoi Veronique,
Ik kom net kijken en ben sinds een paar weken bezig met aangepaste voeding, lactose en gluten ben ik op getest en we denken dat dat geen problemen geeft bij mij, maar vrnl die stofjes in fruit en div. groenten…
Weet je zeker dat BoerenKOOL dis idd Fodmap arm is?
Ik heb dit gisteren gegeten, maar dan met extra magere rookworst van unox, en ik had toch veel geborrel in mijn buik heel de nacht.
Of zal het dan toch iets andere geweest zijn?
Ik heb dit ook met het groene gedeelte van bosui, volgens mij werkt dat bij mij ook niet, kan dat?
gr. Pancha
Hoi Pancha,
Wat vervelend dat je geborrel in je buik had! Het borrelen kan meerdere oorzaken hebben: gasvorming, teveel vocht, bepaald voedsel… (je kan via deze link wat meer erover lezen: https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/191734-borrelende-darmen-oorzaken-van-borrelingen-in-de-darmen.html)
Zowel boerenkool als de rookworst die je hebt gehad, zijn FODMaP-arm. Boerenkool is door de Monash University getest en er zijn geen FODMaPs in aangetroffen. Wat voor spekjes heb je gebruikt? Het kan zijn dat daar nietgespecificeerde kruiden of specerijen op staan, waardoor er mogelijk ui en/of knoflook in kan zitten. Ik gebruik zelf spekjes van de slager, aangezien daar alleen zout aan is toegevoegd.
Daarnaast kan het zijn dat je op ander voedsel van deze dag reageert, of misschien door stapeling van verschillende voedingsproducten die beperkt FODMaP-arm zijn. Tevens komt het voor dat sommige mensen reageren op bepaalde producten die wel FODMaP-arm zijn (nachtschades, zoals aardappelen en tomaten; capsaicine, dat zit in paprika’s en pepers; koolzuur, producten met histamine etc.).
Wat betreft bosui: alleen het donkergroene gedeelte is FODMaP-arm. Mocht je het lichtgroene gedeelte ook gebruiken, kan het daaraan liggen. Als je denkt dat bosui sowieso klachten geeft, kan je het ook weglaten en na de herintroductiefase van het FODMaP-dieet bosui weer proberen te herintroduceren. Het klinkt misschien gek en smakeloos, geen bosui in het eten, maar je kan met andere kruiden jouw eten zeker smakelijk maken! Op deze site staan veel recepten die erg lekker zijn, maar waar geen bosui in is gebruikt.
Veel succes!