- Bereidingstijd: 20 minutes
- Kooktijd: 60 minutes
- Porties: 4
Voedingswaarden (per portie)
- Calorieën: 432 Kcal
- Carbohydrate Content: 42,9 g
- Fat Content: 17,7 g
- Fiber Content: 10,7 g
- Protein Content: 26,9 g
- Saturated Fat Content: 10,4 g
- Sodium Content: 826,8 mg
- Unsaturated Fat Content: 5,7 g
Beenham met groenten en pastinaakpuree
De feestdagen staan weer voor de deur... Dan komen er weer heerlijke recepten op tafel, voor familie of juist voor vrienden. Verras jouw gasten eens met dit heerlijke gerecht, dat ook nog eens FODMaP-arm is! Pastinaak is weer terug van weggeweest, een vergeten groente. Interessant aan pastinaak is dat deze juist beter groeit in koud weer! Pastinaak heeft veel goede eigenschappen, doordat deze zoetige groente aardig wat foliumzuur, vitamine C, vezels, kalium en antioxidanten bevat.
Ingrediënten
- beenham naturel - 500 gram
- courgette - 100 gram
- tomaten - 3 stuks
- Arla lactosevrije roomkaas - 50 gram
- verse bieslook - 3 gram
- verse peterselie - 3 gram
- verse basilicum - 3 gram
- italiaanse kruiden - 1 theelepel
- AH Culinair vloeibaar bakboter - 15 gram
- water - 10 ml
- pastinaak - 800 gram
- maggi bouillonblokje - 1 blokje
- roomboter - 50 gram
- zout en peper - naar smaak
- staafmixer
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
- Was de tomaten en de courgette. Snijd beide in stukken.
- Was de verse peterselie en verse bieslook en snijd of knip deze in kleine stukjes.
- Meng de lactosevrije roomkaas met de verse bieslook en peterselie en breng op smaak met zout en peper.
- Haal de beenham uit de verpakking en bestrooi de beenham met zout, peper en Italiaanse kruiden.
- Verwarm de helft van de bakboter in een koekenpan.
- Leg de beenham voorzichtig in de koekenpan en bak alle zijden goudbruin.
- Haal de beenham uit de koekenpan en leg deze in een ovenschaal. Giet voorzichtig het bakvocht erbij.
- Verkruimel het bouillonblokje door het bakvocht. Voeg tevens het water en de kruidenroomkaas toe. Roer het mengsel door.
- Leg de stukjes tomaat en courgette in de ovenschaal rondom de beenham.
- Plaats de ovenschaal in het midden van de oven. Bak de beenham in 50 minuten gaar. Giet elke 10 minuten de jus (zonder groenten) over de beenham.
- Schil ondertussen de pastinaak met een dunschiller en snijd daarna de pastinaak in stukken.
- Vul een pan met de pastinaak, voeg zoveel water toe dat de pastinaak ondergedompeld is.
- Breng de pastinaak aan de kook. Laat ongeveer 20 minuten op gematigd vuur koken.
- Giet de pastinaak af.
- Voeg de roomboter toe aan de pastinaak en pureer de pastinaak. Breng de pastinaakpuree op smaak met zout en peper.
- Verdeel de pastinaakpuree over de borden.
- Haal de beenham uit de oven. Snijd de beenham in plakken. Verdeel de plakken over de borden.
- Verdeel de groenten en de saus uit de ovenschaal over de borden.
- Verdeel de verse basilicum (eventueel in kleinere stukjes) over de groenten.
- Serveer de beenham met groenten en pastinaakpuree warm.
Beste Veronique,
Ik maakte de beenham met pastinaak, maar begreep niet goed wat ik met stap 9 moest doen: de roomkaas door de pastinaak puree, of door de saus van de beenham(en wanneer)?.
Beste Marta,
Wat leuk dat je dit recept hebt gemaakt! De bedoeling is dat de kruidenroomkaas bij de beenham toegevoegd wordt, gelijk nadat je de beenham in de ovenschaal hebt gedaan en het verkruimelde bouillonblokje aan het bakvocht hebt toegevoegd (in de ovenschaal). Ook de groenten van stap 10 voeg je toe voordat je de ovenschaal in de oven zet.
Ik ben heel benieuwd hoe je het recept vond en waar je zelf de kruidenroomkaas aan hebt toegevoegd!
Groetjes, Veronique.