Aardappelkroketjes
Zelfs aardappelkroketjes zijn prima fodmapproof te maken! Ze worden nog lekkerder doordat je ze zelf hebt gemaakt!
Het is verstandig begin van de (mid)dag de aardappelpuree te maken, aangezien deze tijd nodig heeft om af te koelen voordat de kroketjes gemaakt kunnen worden.
In plaats van paneermeel heb ik gebruik gemaakt van cornflakes. Let op dat je cornflakes hebt van mais, zonder dat er andere fructaanbevattende ingrediënten aan toegevoegd zijn.
Deze aardappelkroketjes zijn in een pan bereid. Ze kunnen tevens prima in de friteuse bereid worden. Bak ze dan op 180 graden Celsius totdat ze mooi goudbruin zijn.
Ingrediënten
- iets kruimige aardappelen - 500 gram
- eigeel - 1 stuk
- eiwit - 2 stuks
- roomboter - 15 gram
- maizena - 1 tl
- speltbloem - 5 el
- cornflakes - 250 gram
- nootmuskaat - naar smaak
- zout en peper - naar smaak
- zonnebloemolie - 1 L
Bereiding
- Schil de aardappelen en kook ze gaar.
- Giet de aardappelen af en zet ze nog even op het vuur om al het vocht te verwijderen. Roer goed door.
- Pureer de aardappelen. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Voeg de maizena en het eigeel toe.
- Laat de aardappelpuree even afkoelen.
- Vorm van de puree aardappelkroketjes van 5 à 6 cm lang, met ongeveer 2 cm doorsnee.
- Rol de aardappelkroketjes door de speltbloem.
- Laat de aardappelkroketjes een aantal uur afkoelen en rusten.
- Verwarm de zonnebloemolie in een grote pan. Gaat de olie sissen als je een paar druppels water toevoegt? Dan is de olie warm genoeg.
- Knijp ondertussen de cornflakes fijn (doe een hoeveelheid cornflakes in een boterhamzakje en knijp dit fijn. Wel voorzichtig, het zakje kan scheuren. Herhaal dit tot je de juiste hoeveelheid cornflakes fijn hebt geknepen). Doe de cornflakes in een schaal.
- Giet de eiwitten in een schaal.
- Doop de aardappelkroketjes eerst in de eiwitten, zorg dat het eiwit de kroketjes volledig bedekt. Haal daarna de aardappelkroketjes door de fijne cornflakes. Zorg dat de cornflakes de kroketjes volledig bedekken. Leg de kroketjes op een bord.
- Bak een aantal aardappelkroketjes in de zonnebloemolie. Zorg ervoor dat er niet teveel aardappelkroketjes per keer in de pan zitten. Bak de aardappelkroketjes lichtbruin en gaar.
- Laat de aardappelkroketjes uitlekken op keukenpapier. Het is mogelijk de aardappelkroketjes warm te houden door ze in een ovenschaal in de oven te verwarmen op ongeveer 50 graden Celsius.