- Bereidingstijd: 10 minutes
- Kooktijd: 4h 00 min
- Porties: 4
Voedingswaarden (per portie)
- Calorieën: 685 Kcal
- Carbohydrate Content: 67,0 g
- Cholesterol Content: 81,8 mg
- Fat Content: 23,7 g
- Fiber Content: 6,6 g
- Protein Content: 37,4 g
- Saturated Fat Content: 6,3 g
- Serving Size: 1
- Sodium Content: 1081,5 mg
- Sugar Content: 12,0 g
- Unsaturated Fat Content: 6,6 g
Spaghetti Bolognese
Spaghetti bolognese is niet meer weg te denken uit de westerse keuken. Vele mensen denken dat spaghetti bolognese van oorsprong Italiaans is. Daarmee hebben ze voor de helft gelijk. Zowel spaghetti als bolognesesaus komen uit Italië, maar de combinatie van beide zou geen enkele echte Italiaan maken! Bolognesesaus komt oorspronkelijk uit de streek Bologna. In Bologna wordt bolognesesaus veelal gegeten in combinatie met verse tagliatelle, een combinatie die in Noord-Europa juist (bijna) niet gemaakt wordt! Daarnaast wordt bolognesesaus in Italie veelal ragù genoemd. Geen paniek: als je in Italië in de toeristische gebieden komt, staat er vaak wel spaghetti bolognese op de kaart! In de originele bolognesesaus wordt altijd gebruik gemaakt van uien en knoflook. Nu zijn deze ingrediënten niet FODMaP-proof. Dit recept bevat deze ingrediënten niet; er wordt in plaats daarvan gebruik gemaakt van het groene gedeelte van bosuien.
Ingrediënten
- rundergehakt - 350 gram
- bacon - 50 gram
- bosui, groene gedeelte - 3 stuks
- bleekselderij - 2 stengels
- winterpeen - 200 gram
- rode wijn - 250 ml
- maggi bouillonblokje - 2 stuks
- water - 100 ml
- tomatenblokjes - 400 gram
- tomatenpuree - 68 gram
- Italiaanse kruiden - 1 theelepel
- oregano - 1 theelepel
- basilicum - 1 theelepel
- laurierblad - 1 stuk
- olijfolie - 5 ml
- zout en peper - naar smaak
- Sam Mills spaghetti glutenvrij - 300 gram
- grana padano, geraspt - 100 gram
- staafmixer
Bereiding
- Snijd de bacon in stukjes en doe in een kom.
- Schil de wortel en snijd in stukjes.
- Was de bleekselderij en snijd deze tevens in stukjes.
- Spoel de bosuien af en snijd of knip het groene gedeelte in ringetjes.
- Verhit de olijfolie in een koekenpan. Rul het gehakt in de koekenpan totdat deze net lichtbruin wordt.
- Voeg de bacon,de wortel, de bleekselderij en de ringetjes bosui toe aan het gehakt en roer door.
- Voeg de tomatenpuree toe aan het gehakt, roer goed door. Bak de tomatenpuree ongeveer vijf minuten mee en roer af en toe door.
- Voeg het laurierblad toe aan het gehaktmengsel, net als de tomatenblokjes en de rode wijn.
- Voeg tevens de bouillonblokjes, het water en de kruiden toe. Roer goed door.
- Laat de bolognesesaus op zacht vuur zo'n drie tot vier uur sudderen, roer af en toe door.
- Breng de bolognesesaus eventueel nog op smaak met zout en peper en verwijder het laurierblad.
- Kook de glutenvrije spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
- Haal de pan met bolognesesaus van het vuur en pureer de bolognesesaus.
- Serveer de spaghetti met de bolognesesaus en de geraspte grana padano.
Hi, ziet er goed uit! Ik ga hem maken voor een gezin mer newborn dus wil de rode wijn er niet in doen. Wat moet ik er dan in doen?
Beste Simone,
Wat leuk om te horen! Goede vraag, aangezien er toch altijd een deel alcohol in het gerecht blijft. Als het is i.v.m. borstvoeding en je wel eens alcoholvrije wijn gebruikt zou je dat kunnen gebruiken. Als de kleine mee-eet raad ik je aan de wijn weg te laten. De smaak is dan iets anders, maar niet minder lekker. En het is dan verstandig om zout in eigen bord toe te voegen. Alvast eet smakelijk!