Mousaka
Mousaka, één van de lekkerste gerechten van Griekse bodem. Jaren geleden, tijdens mijn verblijf op het Griekse gedeelte van Cyprus, heb ik een heerlijke mousaka gegeten. Gelukkig was de kok zo lief om mij het recept te geven! Deze was natuurlijk niet fodmap-proof, maar de afgelopen tijd ben ik druk bezig geweest het recept te perfectioneren tot een heerlijke fodmapproof mousaka. Zie hieronder voor het recept! Gebruik een lekkere en droge witte wijn voor de gehaktsaus. Serveer de mousaka eventueel met een glas van dezelfde witte wijn.
Deze mousaka is ook prima vegetarisch te maken. Laat dan het gehakt weg. Om nog wel body aan de saus te geven, kunnen de courgette en aubergine in stukjes gesneden worden en na het bakken toegevoegd worden aan de rode saus.
Ingrediënten
- courgette - 250 gram
- aubergine - 250 gram
- aardappelen - 400 gram
- rundergehakt - 250 gram
- bosui - 3 stengels
- tomatenpuree - 1 klein blikje
- witte wijn - 50 ml
- oregano - 1 theelepel
- laurierblad - 1 stuk
- verse peterselie - 1 handvol
- water - 0,5 l
- speltbloem - 67 gram
- roomboter - 67 gram
- lactosevrije halfvolle melk - 0,5 l
- eierdooier - 2 stuks
- nootmuskaat - 1 mespuntje
- geraspte kaas - 125 gram
- kaneel - 1 snufje
- olijfolie - 4 eetlepels en extra
- zout en peper - naar smaak
Bereiding
- Gebruik alleen het groene gedeelte van de bosui en snijd of knip deze in ringetjes. Schil de aardappelen en snijd deze in plakjes. Snijd tevens de aubergine en de courgette in de lengte in plakken. Snijd of knip de verse peterselie klein.
- Verwarm de oven op ongeveer 180 graden.
- Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan en bak het gehakt rul en gaar.
- Voeg de ringetjes bosui en de tomatenpuree toe. Bak ongeveer 5 minuten.
- Voeg dan het laurierblad, de oregano, de peterselie, de wijn, het water en het snufje kaneel toe. Breng eventueel op smaak met zout en peper. Laat dit op zacht vuur een half uur pruttelen, zodat de saus indikt.
- Verhit de overige 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan en bak de aardappelen licht gaar. Laat de aardappelen afkoelen op een bord. Bestrooi de plakken aubergine en courgette met een beetje zout en bak deze totdat ze iets zacht zijn. Laat de gebakken aubergine- en courgetteplakken uitlekken op een stuk keukenrol.
- Verhit boter in een steelpan. Voeg de helft van het speltbloem toe en roer goed door met een garde. Voeg de helft van de melk toe, blijf ondertussen goed roeren. Zet op laag vuur. Voeg al roerend de rest van het speltbloem toe. Voeg de rest van de melk toe. Wanneer de saus kookt, moet deze indikken. Wordt de saus te dik, voeg dan nog een beetje melk toe. Is de saus te dun, voeg dan nog een beetje speltbloem toe.
- Breng de bechamelsaus op smaak met een snufje nootmuskaat, zout en peper. Voeg daarna de twee eierdooiers toe en roer goed door.
- Gebruik een rechthoekige ovenschaal. Begin met een laag aardappelen, dan een laag aubergine en een laag courgette. Voeg dan een laag gehaktsaus toe. Verdeel de helft van de bechamelsaus over de gehaktsaus. Herhaal deze stap.
- Eindig met een laag bechamelsaus. Strooi de geraspte kaas over het gerecht en bak deze 40 minuten in de oven.