Pompoensinaasappelcake
Eens een keer wat anders: een heerlijke pompoencake met het frisse van sinaasappel! Tevens minder zoet dan een gewone cake.
Mocht het glutenvrije bakmeel niet in de buurt verkrijgbaar zijn, kan je dat vervangen door speltbloem of een ander soort bloem dat fodmap-arm is. Gebruik daarbij voor dit recept dan 10 gram bakpoeder (Backin van Dokter Oetker) om de cake te kunnen laten rijzen.
Ingrediënten
- Biologische pompoen - 1/2 stuk
- sinaasappel - 1 stuk
- roomboter - 100 gram + extra
- Verstegen Kruidenmix Koek en Speculaas - 1 tl
- zout - 1 mespunt
- kristalsuiker - 150 gram
- eieren - 2 stuks
- Minus L roomkaas lactosevrij - 125 gram
- Orgran zelfrijzend bakmeel glutenvrij - 300 gram + extra
- bakpoeder - 2 tl
- satéprikker - 1 stuk
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Laat de roomboter op kamertemperatuur komen.
- Snijd de pompoen in parten. Verwijder de zaden en de draden.
- Kook de pompoen in 15 minuten gaar. Giet af onder koud stromend water en laat uitlekken.
- Boen ondertussen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil van de sinaasappel. Pers tevens de helft van de sinaasappel uit en vang het sap op.
- Meng de boter, de kruidenmix, het sinaasappelrasp, het zout, de gekookte pompoen en de helft van de suiker. Pureer daarna het mengsel.
- Voeg één voor één de eieren en de roomkaas aan het mengsel toe.
- Zeef het bakmeel en het bakpoeder boven het mengsel en mix tot een luchtig beslag.
- Bestrijk de binnenkant van de cakevorm met roomboter en bestuif met het extra bakmeel. Schep het beslag erin.
- Bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten gaar. Dek af met aluminiumfolie als de cake te donker wordt. Controleer naar 40 minuten op gaarheid (prik met een satéprikker in de cake. Als deze er schoon uit komt, is de cake gaar).
- Haal de cake uit de oven en laat afkoelen.
- Verhit het sinaasappelsap en de rest van de suiker in een steelpan op laag vuur en laat 3 minuten inkoken tot een siroop.
- Haal de cake uit de vorm en prik met een satéprikker gaatjes in de bovenkant. Schenk de siroop erover en serveer de cake.