- Bereidingstijd: 20 minutes
- Kooktijd: 30 minutes
- Porties: 6
Voedingswaarden (per portie)
- Calorieën: 188 ckal
- Carbohydrate Content: 18 g
- Fat Content: 11,9 g
- Protein Content: 1,3 g
- Serving Size: 1 portie
- Sodium Content: 146,8 g
Bonbons met gezouten karamelfudge
Sommige recepten komen voort uit mislukte andere recepten; zo ook dit recept! Deze bonbons van pure chocolade met een vulling van gezouten karamelfudge zijn eigenlijk ontstaan doordat ik in eerste instantie gezouten karamelfudge wilde maken. Helaas was deze fudge te dun om als fudge te fungeren. Maar als vulling voor een bonbon kon deze fudge nog wel heel goed gebruikt worden! En zo zijn deze bonbons met gezouten karamelfudge ontstaan.
Om de bonbons te maken heb je een siliconen ijsblokjesvorm nodig, met een platte bovenkant. Ik heb zelf een plastic ijsblokjesvorm gebruikt, maar bij het uitwippen van de bonbons beschadigden de bonbons een beetje. Tevens was de bovenkant van deze ijsblokjesvorm niet plat, waardoor de bonbons een wat onregelmatige onderkant hadden.
Het vanille-extract dat ik heb gebruikt is zelfgemaakt. Hierdoor weet je zeker dat er geen chemische of FODMaP-rijke stoffen in zit.
Mocht je nog gezouten karamelfudge over hebben? Bewaar in een afgesloten bewaarbakje in de koelkast. Voor de fudge is gebruik gemaakt van gecondenseerde kokosmelk. Gewone kokosmelk is tot 100 ml toegestaan bij het FODMaP-dieet. Gecondenseerde kokosmelk bestaat uit kokosmelk waar water aan is onttrokken en suiker is toegevoegd. In totaal wordt er 80 gram (een kwart blikje) gecondenseerde kokosmelk gebruikt. Hiervan kunnen ongeveer 18 bonbons worden gemaakt. Bij drie bonbons per persoon zit er dan nog geen 13,5 gram gecondenseerde kokosmelk in. Gecondenseerde kokosmelk is verkrijgbaar bij de Makro.
De chocolade wordt au-bain-marie verwarmd. Au-bain-marie is heel makkelijk: gebruik een smeltpannetje of neem twee pannen waarbij de ene net iets kleiner is dan de andere. Zet de twee pannen in elkaar, waarbij de kleine pan net iets boven de grotere pan uitsteekt. Vul de grote pan met water en breng het water aan de kook. Op deze manier smelt de chocolade! Door eerst de helft van de chocolade au-bain-marie te laten smelten en van het vuur te nemen en daarna de overige chocolade toe te voegen, gaan de bonbons mooi glanzen. Wanneer je alle chocolade in één keer laat smelten op het vuur, worden de bonbons dof van kleur.
Ingrediënten
- Swiss noir 72% chocolade - 100 gram
- gecondenseerde kokosmelk - 80 gram
- lichte basterdsuiker - 20 gram
- vanille-extract - 1 theelepel
- grof zeezout - 5 gram
- ijsblokjesvorm
Bereiding
- Schep of schenk de gecondenseerde kokosmelk in een steelpan.
- Voeg de lichte basterdsuiker en het vanille-extract toe aan de steelpan.
- Zet de steelpan op laag vuur, roer regelmatig door totdat de boter gesmolten en de suiker opgelost is.
- Wanneer de karamelfudge kookt, blijf dan ongeveer 10 minuten constant roeren (ook goed over de bodem en de zijkanten!).
- Neem de steelpan van het vuur en laat de karamelfudge afkoelen.
- Wanneer de karamelfudge is afgekoeld, voeg dan het grof zeezout toe en roer eventjes door.
- Breek de Swiss 72% chocolade in stukjes.
- Verwarm 50 gram van de chocolade au-bain-marie totdat de chocolade gesmolten is. Roer ondertussen regelmatig door.
- Neem de au-bain-mariepan of de kleine pan uit de grote pan en voeg de overige chocolade toe. Roer regelmatig door, zodat de chocolade smelt.
- Neem de ijsblokjesvorm en schenk met een theelepeltje wat gesmolten chocolade in de ijsblokjesvormpjes. Strijk met de bolle kant van het theelepeltje de chocolade langs de zijkanten van de ijsblokjesvormpjes, zodat deze egaal zijn bedekt met chocolade.
- Wanneer de chocolade in de ijsblokjesvorm wat gehard is, vul dan de ijsblokvormpjes met de gezouten karamelfudge. Let op dat je een nog ruimte overlaat voor de overige chocolade, zodat de chocolade de fudge compleet bedekt.
- Verdeel met het theelepeltje de overige chocolade over de bonbons (als de chocolade wat uitgehard is, verwarm deze dan heel even in warm water, zodat de chocolade weer smelt).
- Strijk met bijvoorbeeld een mes de bovenkanten van de ijsblokjesvormen egaal glad.
- Dek de ijsblokjesvorm af met aluminiumfolie en zet deze in de koelkast.
- Laat de bonbons met gezouten karamel minimaal een half uur afkoelen en uitharden.
- Neem de ijsblokjesvorm uit de koelkast. Houd de vorm op de kop vlak boven een schaal en laat de bonbons in de schaal vallen. (let op dat ze niet hard vallen, daardoor beschadigen de bonbons)
- De bonbons zijn direct te serveren of in een afgesloten bewaardoos zo'n vijf dagen houdbaar in de koelkast.