- Bereidingstijd: 20 minutes
- Kooktijd: 1h 15 min
- Porties: 4
Voedingswaarden (per portie)
- Calorieën: 161 kcal
- Carbohydrate Content: 1,6 g
- Cholesterol Content: 14,4 mg
- Fat Content: 9,8 g
- Fiber Content: 0,2 g
- Protein Content: 15,9 g
- Saturated Fat Content: 4,4 g
- Serving Size: 1 portie
- Sodium Content: 180,1 mg
- Sugar Content: 0 mg
- Unsaturated Fat Content: 1,2 g
Zelfgemaakte grillworst met kaas
Had je gedacht dat je zelf grillworst kan maken? En dat dit niet eens moeilijk is? Dit recept voor zelfgemaakte grillworst is heel makkelijk te maken en erg lekker! Grillworst in de winkels bevat vaak tarwe (bijvoorbeeld als bindmiddel) of specerijen als ui en knoflook, waardoor de worst niet FODMaP-arm is. Erg fijn is dat je met dit recept precies weet wat er in zit! Ik heb ervoor gekozen een grillworst te maken met kaas erin, dit vind ik zelf de lekkerste variant. Als je een naturel grillworst wilt kan je de Goudse kaas weglaten. Wil je juist eens een iets meer spannende variant, vervang dan eens de Goudse kaas door olijven en zontomaatjes (laatstgenoemde is beperkt toegestaan)! Voor de grillworst met kaas heb ik gebruik gemaakt van naturel kipgehakt. Dit heb ik gehaald op de markt bij een kippenslager, aangezien deze kipgehakt had zonder kruiden en toevoegingen. Je kan naturel kipgehakt ook halen bij een slager. Om het kipgehakt te kruiden, kan je Verstegen mix voor gehakt traditioneel gebruiken. Deze mix is FODMaP-arm.
Met de hoeveelheden in dit recept maak je een grillworst van ongeveer 15 cm lang. De grillworst kan je ongeveer 3 tot 5 dagen in de koelkast bewaren. Om de grillworst met kaas zelf te maken heb je wel wat tijd nodig. De worst heeft namelijk tijd nodig om af te koelen.
Let op: het kan zijn dat het naturel kipgehakt erg plakt aan je handen. Ik raad je daarom aan om met één hand het gehakt te mengen.
Ingrediënten
- naturel kipgehakt - 250 gram
- Verstegen mix voor gehakt traditioneel - 5 gram
- Goudse jong belegen kaas 48+ - 50 gram
- Arla lactosevrije roomkaas - 20 gram
- zout en peper - naar smaak
- paprikapoeder - 5 gram
- zonnebloemolie - 5 ml
- vershoudfolie
Bereiding
- Snijd de jong belegen kaas in kleine blokjes.
- Meng het naturel kipgehakt met de gehaktkruiden. Voeg de lactosevrije roomkaas, de blokjes kaas en eventueel zout en peper (naar smaak) toe en meng goed door.
- Maak een rol van de grillworst met kaas, zorg er hierbij voor dat de rol overal even dik is.
- Neem een stuk vershoudfolie en rol de grillworst hier strak in. Let op dat je genoeg folie gebruikt en dat er genoeg folie overblijft aan de zijkanten van de grillworst.
- Leg een knoopje in het overgebleven vershoudfolie aan de ene zijkant van de grillworst (als je niet genoeg folie over hebt, doe er dan een elastiekje strak om het folie heen).
- Houd de grillworst voorzichtig vast aan de lange zijde (niet inknijpen) en druk aan de overgebleven zijkant de worst nog iets beter aan, zodat de grillworst een mooie en stevige cilindervorm heeft. Maak dan een knoopje in het overgebleven vershoudfolie aan de zijkant (of gebruik een elastiekje, strak om het folie heen).
- Vul een pan met water en leg de grillworst in het water, zorg ervoor dat de worst geheel onder water kan liggen. Wanneer de grillworst drijft, leg dan nog een kom, schotel of iets anders in de pan boven de worst, zodat de grillworst onder water blijft.
- Zet de pan met de grillworst op het vuur en laat het water tegen kookpunt komen. Zet het vuur lager zodat het water deze temperatuur bevat en laat de grillworst zo een uur garen.
- Neem na het uur de grillworst met kaas uit de pan en verwijder voorzichtig het vershoudfolie. Laat de grillworst ongeveer een uur afkoelen.
- Meng het paprikapoeder en de zonnebloemolie. Verdeel het mengsel over de afgekoelde grillworst met kaas.
- Grill de grillworst in een grill of koekenpan (zonder olie) rondom.
- Laat de grillworst met kaas afkoelen en bewaar deze in vershoudfolie in de koelkast.
Jammie! Echt een aanrader
Wat leuk om te horen! ?