- Bereidingstijd: 30 minutes
- Kooktijd: 5h 00 min
- Porties: 4
Voedingswaarden (per portie)
- Calorieën: 229 Kcal
- Carbohydrate Content: 12,1 g
- Fat Content: 8 g
- Fiber Content: 8 g
- Protein Content: 24,8 g
- Saturated Fat Content: 2 g
- Serving Size: 1 portie
- Sodium Content: 249,4 mg
- Unsaturated Fat Content: 2,2 g
Stoofvlees met wintergroenten
Bij draadjesvlees denk ik altijd aan mijn oma, toen ze nog leefde maakte ze heerlijke draadjesvlees met jus. Niemand kon draadjesvlees zo goed en lekker klaarmaken als zij. Hoe zij het vlees klaarmaakte is voor mij een geheim waar ik ook niet meer achter ga komen. Maar ik kan wel lekkere andere recepten met draadjesvlees maken! Zoals deze: stoofvlees met wintergroenten. Een toepasselijke naam, want winterpeen, koolraap en knolselderij zijn typische wintergroenten! Als je vlees gaat stoven, kan je runderlappen of rundersucadelappen gebruiken. Mijn voorkeur gaat uit naar sucadelappen, omdat deze bij lang stoven zo lekker uit elkaar valt. In 'draadjes', vandaar de naam 'draadjesvlees'. Rundvlees stoven neemt behoorlijk wat tijd in beslag (vier à vijf uur). Een perfecte bezigheid voor een vieze en koude winterdag! Je kan het stoofvlees met wintergroenten serveren met gekookte aardappelen. Op zich is het niet noodzakelijk, aangezien de knolselderij en de koolraap als vervanger voor aardappelen kan worden gebruikt. Serveer je het stoofvlees zonder aardappelen, dan is dit recept voor drie personen in plaats van vier. In het recept is bleekselderij gebruikt. Een halve stengel bleekselderij is toegestaan bij het FODMaP-dieet. Maak je dit gerecht zonder aardappelen, gebruik dan maximaal anderhalve stengel bleekselderij. Koolraap is volgens Monash tot 675 gram toegestaan, dit recept blijft ver onder deze grens.
Ingrediënten
- rundersucadelappen - 400 gram
- winterpeen - 200 gram
- knolselderij - 1/2 knol
- gesneden koolraap - 200 gram
- bleekselderij - 2 stengels
- tomatenpuree - 1 blikje
- verse tijm - 10 gram
- AH Culinair vloeibaar bakboter - 12 ml
- water - 300 ml
- zout en peper - naar smaak
Bereiding
- Snijd de sucadelappen in blokjes en bestrooi met peper.
- Neem 8 gram verse tijm en ris de blaadjes van de takjes tijm (bewaar de overige twee gram voor de garnering).
- Verwarm de bakboter in een grote hapjespan of braadpan.
- Voeg de blokjes sucadelappen toe aan de hapjespan of braadpan. Roer door totdat de buitenkant van de blokjes goudbruin zijn en zet het vuur laag.
- Voeg de tomatenpuree toe aan de blokjes sucadelappen en bak al roerend ongeveer 5 minuten mee.
- Voeg de verse tijmblaadjes en het water toe aan de hapjespan, roer door.
- Zet de pan op de kleinste pit of zet een vlamverdeler onder de pan. Laat het vlees 4,5 uur stoven. Roer af en toe door.
- Schil de wortelen en snijdt ze in plakjes.
- Was de bleekselderij en snijdt deze in stukjes.
- Schil de halve knolselderij en snijdt deze in blokjes.
- Snijdt de gesneden koolraap in blokjes.
- Voeg de groenten toe aan het stoofvlees en bak een half uur mee. Roer af en toe door.
- Breng het stoofvlees met de wintergroenten op smaak met zout en peper.
- Verdeel het stoofvlees met de groenten over vier borden. Garneer met de overgebleven tijm.
- Serveer het stoofvlees met de wintergroenten warm, eventueel met gekookte aardappelen.