Zelfgemaakte chips (naturel en paprika)
Een bakje chips op z'n tijd vind ik erg lekker. Gelukkig is naturelchips toegestaan tijdens het FODMaP-dieet, al is het wel goed opletten welke ingredienten erin zitten. Je zou denken dat aardappel, olie en zout genoeg zou zijn, maar dat vindt niet elke fabrikant! Over paprikachips zal ik maar niet beginnen, die zijn gewoon niet FODMaP-arm te krijgen. Wat doe je dan? Dan maak je ze zelf! Dat resulteert in lekkere chips waarbij je zelfs nog flink kan variëren in smaakjes!
Lekkere en makkelijke varianten zijn onder andere: zeezout en rozemarijn, zout en peper (eventueel met bieslook en peterselie). Of bedenk zelf heerlijke en spannende nieuwe varianten! Daarnaast kan je ook beslissen de aardappelen niet te schillen. Het schilletje zorgt natuurlijk ook weer voor een andere smaaksensatie. Was dan de aardappelen goed af en droog ze tevens af voordat je ze in plakjes snijdt.
Ingrediënten
- vastkokende grote aardappelen - 2 stuks
- zonnebloemolie - 1 eetlepel
- zout - naar smaak
- paprikapoeder - naar smaak
- keukenpapier - 2 bladen
- mengkom - 1
- bakpapier - 1 vel
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Schil de aardappelen en snijd ze met een kaasschaaf in schijfjes. Let hierbij wel op dat de schijfjes niet dikker zijn dan 2 à 3 millimeter.
- Leg een blad keukenpapier op het aanrecht en leg de aardappel schijfjes erop. Dek de aardappelschijfjes af met het andere blad keukenpapier en dep de schijfjes droog.
- Meng de zonnebloemolie en het zout in een mengkom (maak je paprikachips, voeg dan tevens de paprikakruiden toe).
- Voeg de aardappelschijfjes toe aan de mengkom en roer goed door.
- Leg het vel bakpapier in het midden van de oven op het rooster en verdeel de gekruide aardappelschijfjes over het bakpapier. Let op dat ze niet tegen of over elkaar liggen.
- Bak de chips tien minuten. Draai dan alle aardappelschijfjes om. Bak de chips nogmaals ongeveer 10 minuten, totdat ze voor jou de juiste kleur en textuur hebben.
- Laat de chips afkoelen voordat je ze serveert.