- Bereidingstijd: 10 minutes
- Kooktijd: 20 minutes
- Porties: 2
Voedingswaarden (per portie)
- Calorieën: 389 Kcal
- Carbohydrate Content: 18,41 g
- Cholesterol Content: 0 mg
- Fat Content: 24,94 g
- Fiber Content: 5,8 g
- Protein Content: 22,68 g
- Saturated Fat Content: 9,324 g
- Sodium Content: 975,05 mg
- Sugar Content: 14,56 g
- Unsaturated Fat Content: 0,233 g
Koolraapgoulash met spekjes
Koolraap is een vergeten groente, die erg lekker is rond de wintermaanden. Deze groente is één van de enkele winterharde groentes en werd vroeger juist ten tijde van oorlog en armoede als zeer voedzaam ervaren. Verschillende mensen verwarren koolraap nogal eens met knolraap of koolrabi. Het onderscheid tussen deze drie is dat knolraap een stuk kleiner is dan koolraap en koolrabi groeit boven de grond in plaats van knol- en koolraap. Koolraap heeft een wat zoete smaak en is op verschillende manieren te bereiden. Deze verrassend lekkere koolraapgoulash met spekjes, paprika en tomaat wil ik dan ook graag met jullie delen. Dit gerecht is ook lekker met een beetje gekookte rijst, maar is zonder rijst al behoorlijk machtig. In het gerecht is gebruik gemaakt van kruidnagels. Gemalen kruidnagel is ook te gebruiken, voeg dan een snufje gemalen kruidnagel toe in plaats van de kruidnagels. Albert Heijn verkoopt gesneden koolraap, deze liggen in de koeling bij de verse en gesneden groenten. De Monash University heeft koolraap getest en bevat tot 675 gram geen FODMaPs. Nu zit er per persoon lang niet zoveel koolraap in dit gerecht, waardoor het gerecht heel geschikt is tijdens het FODMaP-arme dieet.
Ingrediënten
- gesneden koolraap - 400 gram
- spekjes - 150 gram
- rode paprika - 1 stuk
- tomatenblokjes - 1 blik
- tomatenpuree - 35 gram
- Maggi bouillonblokje - 1 stuk
- water - 100 ml
- verse peterselie - 5 gram
- feta - 50 gram
- komijnpoeder (djinten) - 2 theelepels
- kruidnagels - 2 stuks
- paprikapoeder - 1 eetlepel
- zout en peper - naar smaak
Bereiding
- Bak de spekjes zonder olie of boter in een koekenpan op gematigd vuur.
- Was de rode paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in stukjes.
- Snijd de gesneden koolraap in kleinere stukjes.
- Voeg de tomatenpuree toe aan de spekjes. Bak op laag vuur de tomatenpuree al roerend ongeveer 5 minuten.
- Voeg ondertussen de rode paprika en de koolraap toe en blijf roeren.
- Voeg daarna de tomatenblokjes toe en roer door.
- Breng het water aan de kook en laat het bouillonblokje al roerend oplossen in het water. Voeg de bouillon toe aan de pan. Laat ongeveer vijf minuten op laag vuur sudderen.
- Plet de kruidnagels met een vijzel of met de achterkant van een bolle lepel in een kom.
- Voeg het komijnpoeder, de kruidnagels en het paprikapoeder toe aan de pan. Roer goed door. Breng eventueel op smaak met zout en peper.
- Verkruimel de feta.
- Was de peterselie.
- Verdeel de koolraapgoulash over twee borden.
- Verdeel de feta en de peterselie over de twee borden en serveer direct.